התקשרו אלינו
התקשרו אלינו
חיפוש

תאורה לבית שמאירה את כל החלל באופן שווה

תכנון נכון של תאורה לבית מצריך לא מעט ידע ומחשבה, מעבר לרצון העיצובי, על מנת להבטיח כי היא תמלא את הפונקציה העיקרית שלה: להאיר את החללים בצורה נכונה ובאופן שווה. תאורה אינה יכולה רק לייצר אור, אלא היא גם יכולה לגרום להופעת אזורי צל או חושך כאשר התכנון הוא לקוי. לעיתים דווקא נהיה מעוניינים במשחק עדין של אור וצל אבל ישנם לא מעט מצבים בהם נרצה הארה כזו שלא תגרום לצל כדי למשל לאפשר עבודה, בחדר עבודה או במטבח, בשולחן האיפור, באזור ההחתלה, בחניה ועוד. 

איך בודקים את חוזק התאורה 

חוזק של תאורה הוא פועל יוצא בעיקר של עוצמת הנורה בגוף התאורה ויכולתה להקרין אור לחלל מסוים. כאשר מדברים על חוזק תאורה רבים חושבים כי מדובר בכמות הוואטים שהנורה צורכת, כלומר ככל שמספר הוואטים גבוה יותר, כך הנורה תאיר יותר חזק. זה היה נכון כאשר עמדו לרשותנו רק נורות ליבון, אל כיום קיימים סוגים רבים של נורות תאורה ועוצמת התאורה שלהן לא קשורה רק בכמות הוואטים שהן צורכות. לדוגמא, נורות חסכוניות צורכות הרבה פחות וואטים מאשר נורות ליבון ועדיין מסוגלות להאיר באופן שווה אם לא יותר טוב מהן. אז איך באמת יכולים לדעת את החוזק של התאורה?
ישנם מספר ערכים חשובים בתאורה שכדאי לכם להכיר:
  • לומן: בשמו הלועזי LUMENS או בסמל שלו LM, מתייחס ליחידת מידה פוטומטרית של עוצמת אור הנקלטת על ידי העין האנושית. בעזרת מדד הלומן ניתן לקבוע את כמות האור הנראה שנפלטת ממקור אור מסוים, במקרה שלנו מתאורה. מבלי להיכנס לנוסחאות מורכבות (הלומן מחושב על בסיס פרמטרים שונים), ככל שמספר הלומן גבוה יותר כך שטף האור הנפלט מהנורה יהיה חזק יותר. לדוגמה, נורת ליבון רגילה בעלת צריכה של 100 וואט מפיקה כ-1,500 לומן, כאשר אותה כמות לומן מושגת על ידי נורת לד בעלת צריכת חשמל של 15 וואט בלבד. 
  • לוקס: LUX משמש למדידת כמות האור הנראה המתפשט על פני שטח מסוים. דרך לחשב יחידה זו היא לומנס למ"ר, כאשר יחידת לוקס אחת שווה ל 1 לומנס למ"ר. ניתן למדוד לוקס עם מכשיר לוקס-מטר (כמו של צלמים) אשר ייתן קריאה מדויקת של ההארה. 
  • לומנס לוואט: יחס זה מבטא את כמות ה- lumens עבור כל וואט. לדוגמה, נורה הפולטת 1000 לומנס אשר צורכת 100 וואט, מציעה 10 LM/W. רוב יצרני התאורה יספקו דירוג LM/W על המנורות שלהם כביטוי ליעילות הכוללת שלהן. אם נחזור לדוגמא הקודמת שלנו - נורת הליבון שצורכת 100 וואט ומאירה ב-1,500 לומנס מציעה יחס של 15 LM/W, נורת הלד שצורכת 15 וואט ומאירה ב-1,500 לומנס מציעה יחס של 100 LM/W, כלומר נורת הלד יותר יעילה. 

עוצמת תאורה מומלצת

עוצמת התאורה המומלצת היא זו המאפשרת לכם לתפקד כראוי בעזרת התאורה. תפקוד ראוי הוא:
אפשרות לבצע מטלות, עבודות, בישול, קריאה ועוד תחת האור ללא מאמץ והפרעה. כלומר שעוצמת התאורה מתאימה לצורך המוגדר של החלל ושלא נוצרים אזורים חשוכים בחלל. אם למשל מדובר בתאורה מרכזית של חלל, חשוב שעוצמת התאורה תהיה מספיק גבוהה כך שתאיר את כל החלל בצורה שווה, כלומר תשטוף את החלל באור. אם יש לכם ספק לגבי העוצמה הרצויה, עדיף לבחור בעוצמה גבוהה יותר ולחבר את התאורה לעמעם (דימר) כך שתוכלו לווסת את עוצמת האור לפי רצונכם. אם בחרתם בספוטים להארה מרכזית של חדר, וודאו כי מספר הספוטים, כיוונם ופיזורם מאפשר להשיג הארה מלאה של כל החדר. אפשרות ויסות האור על ידי עמעם לא רק תמנע מכם טעות אפשרית, אלא גם תאפשר לכם לווסת את עוצמת האור בחדר כך שתתאים למצבים שונים. למשל בחדר שינה, תרצו באור חזק כאשר מנקים את החדר, מתלבשים או מתאפרים, ואור יותר חלש בשעות בהן אתם נחים בחדר, קוראים ספר, רואים טלוויזיה במיטה ועוד. 
דבר נוסף שיש לקחת בחשבון הוא פיזור האור. ככל שהנורה מרוחקת יותר מהעצם אותו היא צריכה להאיר כך, בדרך כלל, עוצמת האור המתקבלת על אותו העצם - יורדת.

רעיונות לשילובי תאורה

אם רק היינו משתמשים בתאורה מרכזית בכל חדר בבית, נכון שהיינו מקבלים תאורה מלאה בכל חדר אך היא לא בהכרח הייתה ממלאת את הפונקציות הרצויות בצורה הולמת. למשל במטבח - כאשר מכינים אוכל על השיש והתאורה המרכזית ממוקמת מעלינו ומאחורינו, הגוף שלנו יוצר צל על השיש, דבר המקשה עלינו ואף עלול לסכן את האצבעות שלנו כאשר עובדים עם סכינים. הפתרון במקרה זה יהיה להתקין תאורה אזורית מתחת לארונות העליונים שמעל השיש כך שהיא תאיר על השיש ותבטל את הצל שנוצר מהתאורה המרכזית. מכאן, שיש לחשוב היטב על תפקוד בכל חדר, על מיקומים פיזיים שלנו ושל רהיטים שונים והשפעתם על האור והצל שיכול להיווצר. תאורה נקודתית באה גם לתת מענה מדויק לצורך בתאורה במקום מסוים. למשל בסלון, אם נרצה לקרוא ספר או מגזין כאשר יושבים על הספה, נוכל להתקין תאורה נקודתית ליד מושב ספציפי אחד בספה בו הכי נוח לנו לקרוא. כאשר אתם מתכננים את התאורה לבית, חשבו על התאורה המרכזית והשפעתה על כל חדר ולאחר מכן חשבו על תאורה אזורית ונקודתית למתן מענה תאורה פרטני לפי הצרכים והתפקודים שלכם בכל חלל. מעבר לכך כמובן יש לחשוב על בחירת גופי תאורה בעיצוב שיחמיא לעיצוב הכללי של הבית, ולתפקיד של כל נקודת אור ביצירת אווירה ועיצוב רצוי בשילובם של תאורה מרכזית, אזורית ונקודתית בעוצמות שונות ומשתנות. 

תאורה לבית שמאירה את כל החלל באופן שווה והיא גם חסכונית

כפי שראינו, עוצמת התאורה תלויה גם בסוג הנורה ולא רק בעוצמתה על הנייר. ראינו שנורת לד מסוגלת לספק תאורה חזקה הרבה יותר מנורת ליבון לכל וואט צריכת חשמל, כך שהבחירה בסוג נורה זו היא אופציה מצוינת לתאורה עוצמתית בבית תוך חיסכון בעלויות החשמל. תאורת לד צורכת כ-10% חשמל בלבד לעומת נורת ליבון, ואורך החיים של הנורה עצמה הוא כ-50,000 שעות עבודה (לעומת כ-1,200 שעות עבור נורת ליבון) כך שהחיסכון משימוש בנורות לד הוא גדול משמעותית. 
מעבר לחיסכון, לנורת הלד יש יתרונות בולטים נוספים: היא אינה מכילה חומרים רעילים, אינה פולטת קרינה ואינה מזיקה לסביבה.



למידע, ייעוץ והזמנות התקשרו אלינו: 1800-403040
או כתבו לנו: