התקשרו אלינו
התקשרו אלינו
חיפוש

תאורה לבית חכם

המושג בית חכם נשמע יותר ויותר בשנים האחרונות ולא בכדי. ההתקדמות הטכנולוגית, הכוללת מזעור מחשבים, חיישנים ומשדרים, מאפשרת כיום לשלב אותם בפריטים שימושיים רבים. ההבטחה היא של חיים יעילים יותר עם אפשרויות שליטה קלה ומרכזית על כל הסובב אותנו. טכנולוגיית הבית החכם לא פסחה גם על מערכות התאורה והיא הופכת עם הזמן לנגישה יותר ויותר. מעוניינים להבין יותר בנושא גופי תאורה לבית חכם? המשיכו לקרוא ונעשה לכם קצת סדר במושגים.

מה זה בית חכם

הביטוי "בית חכם" כוונתו לבית או מבנה בו מורכבת מערכת ממוחשבת לשליטה על מערכות שונות במקום. 
על מנת לאפשר שליטה במערכות שונות, ובמקרה שלנו - תאורה, נדרשים בקרים ומחשב מרכזי שיאפשרו לשלוט על מערכות התאורה השונות בבית. באופן כללי קיימים שני סוגים שונים של תאורות חכמות: כאלה הנשלטות דרך מפסקים מבוקרים המחוברים למערכת שליטה מרכזית (מחשב) וכאלה המשדרות ישירות למערכת שליטה (כמו לדוגמה נורות חכמות עליהן ניתן לשלוט בעזרת אפליקציה בטלפון חכם). הדוגמה האחרונה למעשה אינה באמת מערכת בית חכם מאחר ויהיה קשה לשלוט באופן מרכזי על כל התאורה בבית בדרך זו והיא מתאימה יותר למי שמחפש לשלוט בגוף תאורה יחיד. מערכת בית חכם, מעבר לאפשרות השליטה המרכזית מספקת יכולות של תכנות מצבי תאורה שונים, עוצמות שונות, שילובי תאורה וכדומה מראש כך שיפעלו באופן עצמאי. לדוגמה, ניתן לתכנת מצב בו התאורה החיצונית מופעלת אוטומטית בשעה קבועה מראש בכל ערב וכובה בשעה קבועה בבוקר. 

תכנון מערכת בית חכם

באופן כללי קיימים שני סוגים של מערכות בית חכם, כאלה המצריכים הכנת תשתית וכאלה ללא תשתית:
  • מערכת בית חכם עם תשתית: לרוב יהיה קל יותר לתכנן מערכת כזו בזמן תכנון הבית לבניה או שיפוץ מאחר וקיים צורך בתשתיות חשמל, והעברת קווי תקשורת ורכיבים שונים שישולבו בקירות המבנה עצמו. במקרה זה ניתן להיערך בהתאם לרצון שלכם ולהכין את כל הדרוש לשליטה על כמעט כל דבר שתרצו לשלוט עליו בבית, תאורה, מערכות קול, תריסים, דלתות ומנעולים, מכשירי חשמל שונים, מזגנים ועוד. מערכת כזו עדיין נחשבת יקרה יחסית בגלל התכנון המורכב, כמות העבודה, החומרים והרכיבים הדרושים להשגת התוצאה, אך המחירים ממשיכים לרדת, וסביר כי בעתיד מערכת בית חכם תהפוך אפילו לסטנדרט בכל בית (כבר היום רואים ניצנים של מערכות בית חכם בפרוייקטים חדשים יוקרתיים). 
  • מערכת בית חכם ללא תשתית: מערכות כאלה כוללות מערכות שיכולות להתחבר ולעבוד על גבי תשתית חשמל קיימת ללא צורך בשינויים של הקיים. על מנת להגיע לתוצאה הרצויה יש עדיין צורך בהוספת מערכת שליטה מרכזית וחיבור המכשירים השונים, במקרה שלנו התאורה, למערכת השליטה בעזרת בקרי שליטה. מערכת מסוג זה לרוב תהיה זולה לעומת מערכת עם תשתית. כיום קיימת גם חלופה כלכלית יותר עם שימוש בטלפון חכם ואפליקציה ייעודית לשליטה על רכיבים שונים, כולל תאורה, במקום מחשב מרכזי המרושת לכל מכשיר ומכשיר. יצרני הטלפונים הניידים הגדולים מציעים אפליקציות מובנות במערכות ההפעלה שלהן לשליטה ברכיבים שונים בבית בדרך שידור אלחוטי בין המכשיר לתאורה. יצרני נורות שונים גם מציעים נורות חכמות הנשלטות דרך אפליקציה ייעודית ומאפשרות שינויי עוצמת התאורה, גוון וצבע האור אפילו, וכמובן גם כיבוי והדלקה. מאחר ומערכות כאלה למעשה נשלטות דרך רשת האינטרנט (גם אם היא רשת ביתית פנימית) הן נכנסות תחת ההגדרה של IoT - האינטרנט של הדברים. החיסרון במערכות כאלה היא בכך שלרוב הן לא מאפשרות לשלוט על רכיבים מסוגים רבים ושונים, בניגוד למערכת בית חכם תשתיתית. יחד עם זאת היא מאפשרת להכניס לבית אלמנטים חכמים בצורה חלקית אך לא יקרים.

איזו תאורה מתאימה לבית חכם

באופן כללי, אפשר לחבר כל סוג תאורה למערכת בית חכם כל עוד ניתן לחבר אותה לבקר שאפשר לשלוט עליו. 
בדרך כלל, לא יהיה כדאי לחבר מערכות תאורה ישנות, נורות ליבון, פלורצנט וכדומה למערכת בית חכם מאחר והן לא ממש מאפשרות שליטה מעבר לכיבוי והדלקה ובבית חכם נרצה לשלוט על פרמטרים נוספים כגון עוצמת התאורה (מחלש לחזק) ואפילו צבע האור (שינוי מלבן לירוק, כחול, אדום וכדומה).
כיום הטכנולוגיה המתאימה ביותר והמומלצת ביותר לתאורה חכמה היא של תאורת לד. תאורת לד לא רק חסכונית מאוד אלא מאפשרת שליטה רבה על עוצמת התאורה, בחלק מהנורות גם על צבע האור. מאחר וחיי נורת לד ארוכים ביותר, לא פולטת חום ולא מושפעת כלל מכמות הדלקות וכיבויים (בניגוד לנורות אחרות) ומספקת תאורה חזקה, מדויקת בחבילה קטנה ביותר, טכנולוגיית תאורת הלד היא אופטימלית לשילוב במערכת בית חכם. ניתן לשלב נורות לד, בזכות גודלן הפיזי המזערי, בכל מקום בבית, אפשר להסתיר בפס לד מתחת לספה, אט מיטה, מתחת למדפים, בתוך ארונות, סביב משקופים ולמעשה איפה שרק תרצו, כך שניתן ליצור עם לדים אין ספור עיצובי גופי תאורה שלא היו אפשריים פעם. 

דוגמאות של שימושים בתאורה חכמה

תאורה חכמה מאפשרת שליטה והכנה מראש לתרחישי תאורה שונים ואפקטים עיצוביים דרמטיים שונים.
  • מצב קולנוע בסלון: בלחיצת כפתור התאורה המרכזית תעומעם, ידלקו תאורות הדגשה שונים למשל מאחורי מסך הטלוויזיה ומקומות אחרים שישרו אווירה רצויה ומתאימה לצפייה בסרט.
  • מיעוט במתגים בבית: מאחר וניתן לשלוט על כל התאורה בעזרת מחשב או אפליקציה, ניתן אפילו לוותר על התקנת רוב המתגים בבית וכך מקבלים עיצוב נקי יותר. 
  • הפעלת אור חירום באופן אוטומטי בכל הבית.
  • הפעלת אור לילה בתוך הבית. ניתן לקבוע שבשעה קבועה בכל יום (בלילה) תאורת לילה תופעל אוטומטית באזורים שונים כגון מסדרון המוביל לחדר שירותים או למטבח כך שתוכלו בקלות להתמצא במקרה ותרצו לגשת למקומות שונים בבית מבלי שיהיה צורך להדליק אור (לגשש בחושך למציאת המתג ולקבל הבזק אור חזק ומסנוור עם הדלקת האור הרגיל).
  • הפעלת אור לילה מחוץ לבית: ניתן לקבוע שבשעה קבועה בכל ערב תידלק תאורת חוץ (בחלקה או במלואה). אור חיצוני בלילה מסייע לשמירה על רמת ביטחון גבוהה וכמובן יכולה להיות גם יפה ביותר.
  • שילוב תאורה ומערכת קול: ניתן ליצור מצב בו תאורה מגיבה למוזיקה כמו בדיסקוטק בהתאם לקצב המוזיקה.
לא ניתן לפרט כאן כל שילוב ושימוש אפשרי אך למעשה השמיים הם הגבול, אין כמעט דבר שלא ניתן לעצב עם תאורה חכמה. כדאי ומומלץ לכם להתייעץ עם מומחי תאורה שידעו לכוון אתכם לתאורה הנכונה והן למערכות בית חכם מתאימות בהתאם לצורך ולתקציב שלכם.
למידע, ייעוץ והזמנות התקשרו אלינו: 1800-403040
או כתבו לנו: