חשיבות התאורה לעיצוב פנים הבית או העסק ומיקומה בחללים השונים, עבור שיפור פונקציונליות, וכמובן גם לחסכון אנרגטי רק התחזקו בעשורים האחרונים. גופי תאורת פנים הם הכלי אשר מאפשר לתרגם את התכנון, לעיצוב תאורה אפקטיבי ומתאים לכל חלל וחלל.
בואו להכיר את גופי תאורת הפנים יותר מקרוב.
תכונות חשובות של תאורת פנים
תאורת פנים היא כנראה אחד המרכיבים היותר חשובים בעיצוב פנים, כיוון שהיא יכולה לתעתע בתפיסה הוויזואלית שלנו, ליצור חוויות ייחודיות, לאפשר את התפקוד הבטוח והיעיל בחלל וכן ביכולתה לשנות עיצוב קיים מקצה לקצה. להלן התכונות המשפיעות ביותר של תאורת פנים:
- עוצמת תאורה: תאורת פנים צריכה להיות בעוצמה הנכונה ובמקום הנכון. לכל חלל בבית יש צרכים שונים – תפקודיים, מבניים ועיצוביים – כך שעוצמת התאורה צריכה להיות מתאימה. כיום תאורת פנים איכותית תוכל להיות נשלטת על ידי ווסת או עמעם כך שניתן יהיה לשנות את עוצמתה בהתאם לצורך ובכך לאפשר שימושיות נרחבת הרבה יותר וכן איזון עיצובי לפי דרישה.
- גוון התאורה: גוון התאורה מכתיב במידה רבה את האווירה, התחושות והרגשות המתקבלים בעת השהיה בחלל. לדוגמה אור בוהק לבן על גבול הכחול מוכר יותר בחללי עבודה שם אור מסוג זה משרה נמרצות וערנות. לעומת זאת, גוון אור רך יותר, לכיוון הצהוב-כתום ישרה אווירה רגועה, נעימה ומתאימה לכל מקום בו תחושות כאלה רצויות.
- תאורה ישירה ובלתי ישירה: אור בלתי ישיר (תאורה נסתרת למשל) יוצר אווירה יותר אינטימית ורגועה. אור ישיר מעורר ומאפשר בהבחנה של פרטים קטנים בחלל.
- צריכה: אמנם הדבר אינו קשור לעיצוב ופונקציונליות, אך כיום המודעות לחיסכון אנרגטי גבוהה והבחירה בתאורת פנים חסכונית (ואף איכותית ואפקטיבית) היא חשובה.
- פונקציה: ככל שעיצוב הוא דבר חשוב, הוא לא יכול לבוא על חשבון הפונקציה. כלומר חלל עם תאורה מרשימה אך שלא מאפשרת לתפקד בו, היא כישלון. חשוב תמיד שתאורת הפנים תבטיח תפקוד ברמה הטובה ביותר בחלל, כגון בישול, עבודה, קריאה, צפייה בסרט, אכילה, הלבשה, איפור, רחצה ועוד.
- בטיחות ואיכות: תאורת פנים צריכה לספק אור ללא תקלות, מבלי להוות סכנה לאורך זמן. בחירה בגופי תאורת פנים איכותיים תבטיח שתוכלו להיות שקטים.
- סוגים: תאורת פנים מתחלקת לשלושה סוגים עיקריים: תאורת פנים מרכזית ששוטפת את החלל באור, תאורת פנים אזורית שמוסיפה מיקוד תפקודי ועיצובי לתתי אזורים בחלל ותאורת הדגשה שתפקידה להשלים את העיצוב בחלל בהארה על פריטים נבחרים.
- גודל: אם פעם עוצמת התאורה הייתה פועל יוצא של גודל גוף התאורה (כלומר ככל שגוף התאורה היה גדול יותר כך התאורה ממנו הייתה חזקה יותר ומתאימה לחלל גדול יותר), כיום טכנולוגיית תאורת לד מאפשרת שימוש בגופי תאורה קטנים, מבלי להתפשר על עוצמה ואיכות התאורה.
תאורת פנים תלויה
תאורת פנים תלויה היא פתרון מעולה להארה של אזורים בחלל המצריכים תאורה קרובה וממוקדת יותר. מאחר ואור נוטה להתפזר ככל שהמרחק גדל, ולכן ישנם מקרים בהם יהיה צורך בתאורה ממוקדת יותר שם יעשה שימוש בתאורה תלויה. לדוגמה, מעל שולחן אוכל, תאורה צמודת תקרה לא בטוח תספק את איכות האור המתאימה, לעומת תאורה תלויה שתאפשר גם את הפרדת אזור שולחן האוכל עם תאורה ייחודית וגם מיקוד ואיכות תאורה שונה שתחמיא לאוכל ולסועדים. בנוסף תאורה תלויה מהווה אלמנט עיצובי לכשעצמו – עצם מרחף בחלל ומקרין אור ללא ספק משפיע על עיצוב החלל.
ניתן לבחור בגופי תאורה תלויים גדולים משמעותית (אם המקום והגובה בחלל מאפשרים זאת פיזית) ובעלי עיצובים ייחודיים, או לבחור בגופי תאורה תלויים מינימליסטיים. כך או כך חשוב לבדוק ולוודא שתאורת הפנים התלויה לא תפריע לתפקוד ולמעבר בחלל.
תאורת פנים שקועה בקיר או תקרה
קרוב לוודאי שאתם כבר מכירים את תאורת הפנים השקועה בקיר או בתקרה, כיוון שהיא פופולרית מאוד. היתרון של תאורת פנים שקועה היא בכך שנוצר עיצוב נקי בחלל, אין גופי תאורה בולטים או תלויים וגופי התאורה שקועים לרוב בקו אפס עם הקיר או התקרה.
תאורה שקועה פופולרית ביותר בתקרות מונמכות (גבס למשל) מאחר והתקרה נמוכה, ואז קיימת עדיפות לא להשתמש בגופי תאורה שיגזלו עוד מהגובה הנותר (הן למעבר בטוח והן כדי להקל על העיצוב ולא לגרום לחלל להראות קטן יותר). עם גופי תאורת לד שקועים, השנאי הדרוש להפעלתם מותקן בתוך הגוף עצמו או בהנמכה בצמוד להתקנה.
תאורת פנים צמודה לקיר או תקרה
עם תאורת פנים צמודה, במקום שגוף התאורה יהיה שקוע או תלוי, הוא פשוט מותקן בצמוד לקיר או לתקרה. לרוב בוחרים בגופי תאורה צמודים כיום כאשר לא קיימת אפשרות לשיקוע. מאחר ותאורת פנים צמודה היא בעלת נוכחות פיזית קלה בחלל, לעיתים בוחרים בה כאלמנט עיצובי נוסף.
לשמחתנו כיום קיימים גופי תאורת פנים צמודים שהם גם קטני ממדים בדמות גופי תאורת לד צמודים, כך שניתן לבחור בהם מבלי להתפשר על איכות התאורה ומבלי להכביד על העיצוב יתר על המידה. כמו כן קיימים גופי תאורה צמודי קיר שמאירים כלפי התקרה, כלפי הרצפה או גם וגם בו זמנית, ויש אף כאלה שמאירים לכל הכיוונים. הבחירה ביניהם היא עניין של עיצוב וצורך בכל מקום ומקום.