התקשרו אלינו
התקשרו אלינו
חיפוש

תכנון תאורה לאוכלוסייה המבוגרת

תכנון תאורה נכון ומדויק יספק שביעות רצון, שימושיות יעילה, עיצוב מוצלח וגם בטיחות. עבור האוכלוסייה המבוגרת קיימים אתגרים שונים שחייבים לקחת בחשבון על מנת להבטיח את בטיחותם ואורח חיים קל ומהנה. 

אלו שינויים חלים בראייה בגיל מבוגר

בגיל מבוגר, מערכות הגוף עוברות הזדקנות הדרגתית אשר פוגעת גם במערכות עיניים וגורמת להפרעות ראייה שונות כולל יכולת מיקוד מופחתת, ירידה באיכות הראייה, ומחלות עיניים שונות כגון:
  • כבר באמצע החיים חלים שינויים בעיניים ופרסביופיה היא המוכרת ביותר ואצל חלק מהאנשים אף בגיל צעיר יותר מאחרים (בדרך כלל צפוי להתחיל סביב גיל ה-40). ניתן לטפל בבעיה בעזרת הרכבת משקפי קריאה. 
  • ניוון מקולרי (AMD) היא מחלה הפוגעת במרכז הרשתית (מקולה) וגורמת לירידה עד איבוד ראיה מרכזית שיקשו על פעילות תקינה בדברים רבים, נהיגה, קריאה, צפייה במסכים, ואפילו זיהוי פני אנשים. 
  • רטינופתיה סוכרתית היא מחלה עשויה להתגלות אצל חולי סכרת ומתפתחת בהדרגה תוך פגיעה בכלי הדם של הרשתית עד כדי דימום וערפול ראייה עד עיוורון במקרים החמורים ביותר. 
  • קטרקט היא תופעה של עכירות של העדשה של העין, תופעה הדרגתית שגורמת לטשטוש ראייה, ערפול גוונים, רגישות מוגברת לאור חזק ועוד. 
  • גלאוקומה כוללת מגוון מחלות הפוגעות בעצב הראיה עם פגיעה בראייה ההיקפית תחילה. 
גם ללא כל מחלות עיניים, חלה ירידה בכושר הראייה בגיל מבוגר החלה מעצם הזדקנות הרקמות. 

איך תכנון תאורה נכון יכול לסייע למבוגרים

הפרעה בראייה מקשה על ניהול אורח חיים תקין ואף עשויה להוות סכנה של ממש במקרים בהם התאורה אינה מספקת. תכנון תאורה בהתאם למצב הבריאותי הנוגע בעיקר לכושר הראיה של המבוגר, תעשה רבות להבטיח כי יוכל להתנהל בצורה תקינה יותר וללא סכנות מיותרות. להלן מספר דוגמאות: 
  • ביטול אזורי צל מיותרים: במיוחד במעברים, אזורי צל יכולים להוות סכנת נפילה מהתקלות בעצמים שלא נראים היטב. תאורה נכונה תבטל הן את הצל והן את הסכנה. 
  • תאורה מתאימה מבחינה חוזק, גוון וצרכים, במקומות בהם קוראים, במטבח, באמבטיה, בשולחן האוכל וכדומה. 
  • תאורה שתהיה קלה לתפעול עם מספיק מפסקים, עמעמם ועד תאורה חכמה שניתן לתכנות להידלק ולהיכבות בזמנים קבועים. 
  • תאורת לילה היא גם חשובה מאוד בגיל מבוגר. לא פעם קמים באמצע הלילה, לשתות מים או לשירותים, וחשוב לשמור על תאורה דולקת בשעות הלילה במקומות מעבר עיקריים. הדלקה פתאומית של אור בגיל מבוגר יכול לגרום לסינוור ואובדן שיווי משקל רגעי. 
  • התחשמלות וכוויות: גוף התאורה צריך להיות קר למגע ולמנוע התחשמלות. 
  • חומרים מסוכנים: נורות שמכילות חומרים מסוכנים כגון פלורסנט, או עם מעטפת זכוכית שיכולה להתנפץ ולגרום לפציעה – אינן רצויות (נכון לכל גיל אבל חשוב ביותר בגיל מבוגר). 
  • קרינה: חשוב לבחור תאורה אשר שומרת על בריאות האדם המבוגר, עם דירוג פוטוביולוגי נמוך ככל הניתן (כלומר שחשיפה לאור מהתאורה לא תהווה סכנה עבורו).
  • מיקום ותכנון נכון של תאורה ימנעו סינוורים, הפרעות ראייה מיותרות ויאפשרו תפקוד אופטימלי. 
  • שימוש בצבע תאורה בעל ניגודיות יכול גם לסייע במקרים בהם קיימת הפרעה בניגודיות צבעים לזיהוי חפצים ועצמים שונים בבית. 
  • שילוב נכון של עוצמות תאורה יאפשרו תפקוד נעים בבית עבור האדם המבוגר, הפרשי עוצמה וגוון חזקים מדי יקשו עליו מאחר והעיניים מתקשות לעבור בין מצבים שונים במהירות. 

 אלו גופי תאורה כדאי לשלב בבית בו גרים מבוגרים

בין כל האפשרויות הקיימות כיום, גופי תאורת לד בולטים מעל כל האחרות בזכות היכולות שלהם. תאורת לד גם ידידותית לאדם, קיימת בדרגות עוצמה, גוונים וצבעים שונים, אינה מתחממת ובטיחותית למגע, ניזונה ממתח חשמל נמוך של 24V כך שלא קיימת סכנת התחשמלות, אינה עטופה זכוכית כך שלא קיימת אפשרות של פציעות, לא מכילה ולא יכולה לפזר חומרים מסוכנים כמו כספית ועוד, מפיקה אור איכותי בהתאמה לכל צורך ומצב של אנשים מבוגרים, בטוחה פוטוביולוגית, ניתנת לשליטה עם עמעם או מערכת בית חכם.
בנוסף, תאורת לד חסכונית ביותר בחשמל כך שלא קיימת דאגה להשארת תאורת לילה במקומות הרצויים, וכן היא עמידה לזמן רב יותר מכל סוג תאורה אחר לבית כך שלא יהיה צורך תכוף להחליפה. חשוב להתייעץ עם מומחי תאורה על מנת להבטיח תכנון מדויק של תאורה לאוכלוסייה המבוגרת, בהתאם לצרכים, הפעילות, השימושים, המצב הרפואי, בעיות הראייה ועוד. 

למידע, ייעוץ והזמנות התקשרו אלינו: 1800-403040
או כתבו לנו: